M2M & SBP winnen Europa’s grootste medische Hackathon!

“In it to Win it”

Afgelopen zondag om 21:30 was de jury er uit. De inzending van Schuberg Philis & Many2More werd met grote meerderheid van de stemmen van de jury verkozen tot beste uit de 20 nationale en internationale teams.

Super trots zijn we dat ons idee en niet in de laatste plaatst de werkende Neurokeys App heeft gewonnen. 36 uur onder stress werken in een team met 6 specialisten op hun vakgebied. Geen vergaderingen, korte discussies en checks of iets werkt, respect en vertrouwen.

  • Ad Buter (SBP)
  • Andy Repton (SBP)
  • Frank Spijkerman (SBP)
  • Levie Hofstee (M2M)
  • Sander van Harmelen (SBP)
  • Erwin Redeman (M2M)

Inside the MS Hackathon

MS Hackathon
Gisteren om 08:00 is de Hackathon tegen MS van start gegaan. 21 teams, waaronder een aantal uit het buitenland, zetten al hun creativiteit en kennis in om het onderzoek naar MS verder te helpen. Programmeurs, hackers, creatieven, gamers alles loopt rond in het hoofdkantoor van PWC in Amsterdam dat voor twee dagen door de MS Hackathon is overgenomen. Overal staan bedden, lopen mensen rond, jong oud, wetenschappers, studenten en vooral niet te vergeten de patiënten die ieder team van informatie voorzien. Er zijn hulplijnen zoals het Watson Team van IBM voor onbegrensde analysemogelijkheden en rekenkracht, wetenschappers van het VUMC en Erasmus MC, researchers van farmaceuten en ondersteuning bij onderbouwing van de business cases.

Team Schuberg Philis en Many2More

In maximaal 36 uur moeten de teams met een werkende oplossing komen, die vanavond om 1900 uur aan de jury moet worden gepresenteerd. Schuberg Philis en Many2More hebben de handen ineen geslagen en ingeschreven met een team. Gistermorgen om 08:00 zijn we gestart met het uitwerken van ons idee. Nu is het dag 2; 11:00, we zijn een dag later en het is waanzinnig om te zien hoever we zijn gekomen met goede taakverdeling en samenwerking tussen de teamleden. We hebben nog zes en een half uur tot de pitch en natuurlijk willen ook wij winnen….

Ons idee en de aanleiding

In Nederland zijn er ruim 20.000 mensen met MS. Bij 85% van de mensen heeft heeft de aandoening een grillig verloop. Hele goede dagen worden afgewisseld door hele slechte. Het probleem is dat de tests om te bepalen of er sprake is van een terugval verre van optimaal zijn. Ze zijn te subjectief of kunnen niet frequent genoeg worden afgenomen. Patiënten, behandelaars en researchers worden hierdoor beperkt in het voorspellen en het trekken van conclusies. Wij hebben concept uitgewerkt om dit probleem op te lossen op een manier dat we de patiënten niet lastig vallen met lange vragenlijsten en de behandelaars en researchers kunnen voorzien van een permanente stroom aan gegevens.

Het idee is gebaseerd op onderzoek van de Johns Hopkins University, Baltimore waaruit is gebleken dat er een samenhang is tussen de manier waarop mensen schrijven en zenuwaandoeningen. In de loop van de tijd wordt er lelijker geschreven, minder snel en soms vallen er zelfs letters weg. Er is dus een samenhang tussen oog hand coördinatie en het verval door de zenuwaandoening. Ons idee is om te komen met een Neurokeys App, die je eenvoudig kan installeren op je mobiele telefoon of tablet.

Onze oplossing: De Neurokeys App

De Neurokeys App is een intelligent toetsenbord dat eenvoudig kan worden geïnstalleerd op je mobiele telefoon of tablet. Het ziet er exact hetzelfde uit als je normale keybord met dit verschil dat er onder water op een slimme manier data wordt afgevangen. Met deze App gaan we de kwaliteit van het typen registreren en hiermee voorspellen of er al dan niet sprake is van een terugval. Hoe snel wordt er getypt, hoe lang wordt er op de toetsen gedrukt, hoe vaak wordt de delete en backspace toets gebruikt et cetera. Op deze manier worden dus de activiteiten van alle Apps gelogd die gebruikmaken van het toetsenbord. Voor de goede orde, de toetsaanslagen worden opgeslagen en niet de inhoud van de tekst. Security is gegarandeerd en de MS Patiënt beschikt over een unieke key die hij of zij kan delen met de behandelende artsen die hiermee permanent inzicht krijgen in het verloop van de aandoening. Wat waren de goede en de slechte dagen.

neurokeys-app-plaatje-klein

Researchers aan wie we het hebben laten zien werd dol enthousiast. Zij kunnen de geaggregeerde data gebruiken om verbanden te leggen tussen locaties, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en eigenlijk iedere (open) dataset die beschikbaar is. En dat zijn er duizenden. We zijn benieuwd, nog 6 uur te gaan en er wordt nog steeds keihard geprogrammeerd aan de Neurokeys App, de onderliggende database en API’s en uiteraard de analysetools en grafische weergave van het geheel.

Super cool om te zien wat er nu staat! En of we uit 21 teams gaan winnen? We laten het je weten en anders “waren het twee fantastische dagen” 😉

5 toepassingen voor Open Data van Enexis

5 toepassingen voor Open Data van Enexis

Steeds meer internationale en nationale organisaties stellen de data die ze verzamelen binnen hun bedrijfsprocessen gratis ter beschikking voor het publiek. Dit fenomeen heet Open Data. Iedereen mag deze data op creatieve wijze dus vrij gebruiken. Een mooi voorbeeld van Open Data is het in 2008 opgerichte Buienradar: een platform waarbij (neerslag-)data van het KNMI wordt gecombineerd met geografische data.

Enexis Open Data Initiatief

Om de ruim 2,6 miljoen elektriciteits- en gasaansluitingen in haar verzorgingsgebied goed te beheren, verzamelt netbeheerder Enexis dagelijks veel data. Enexis heeft al veel datasets online gezet en denkt continu na over wat we als samenleving nog meer met deze data kunnen doen.

In co-creatie met partners en marktpartijen heeft Many2More Enexis de afgelopen weken geholpen om interessante initiatieven te bedenken, waarbij Open Data een centrale rol speelt. Deze initiatieven dragen allemaal op een positieve manier bij aan het versnellen van de energietransitie. Er zijn tal van leuke initiatieven bedacht vanuit de thema’s:

  • Woon & Werk
  • Duurzaam Samenleven
  • Energie Opwek & Distributie

screenshot-enexis-filmpjes
5 korte animaties

Met een team van ondernemers, data specialisten, omdenkers en studenten zijn de opgehaalde ideeën vervolgens verder aangescherpt. Door deze ‘expertgroep’ is er een top-5 van ideeën opgesteld, welke door Many2More zijn uitgewerkt in 5 korte animaties.

Kijk en stem op het leukste idee!

We hebben de animaties op een online platform gezet, waar jij de mogelijkheid hebt om te stemmen op jouw favoriete idee. Benieuwd naar de filmpjes van deze vijf Open Data ideeën? Klik dan hier om te stemmen!

Alvast bedankt,

Lotte Breunesse (Enexis) & Erwin Redeman (Many2More)

Best eng wat ik allemaal van jouw opa weet

Best eng wat ik allemaal van jouw opa weet

Een paar maanden geleden zijn wij van Many2More door Enexis benaderd om samen met hen te kijken wat de Nederlandse bevolking zou kunnen met de data die zij verzamelen. Enexis is één van de drie grote beheerders van ons energienetwerk en dat doen ze voor 2,7 miljoen huishoudens.

Om hun werk goed te kunnen doen verzamelt Enexis dagelijks veel gegevens en die willen ze best in geanonimiseerde vorm met ons delen. Naast de meer technische data om bijvoorbeeld voorschotten te verrekenen en het netwerk te beheren is wellicht de slimme meter het meest in het oog springend. Technisch kan er iedere 10 seconden worden gemeten hoeveel stroom of gas je hebt verbruikt. Aan Many2More de vraag om vanuit verschillende invalshoeken te kijken wat “De BV Nederland” zou kunnen met deze databases. Het vrij en gratis ter beschikking stellen van data door organisaties wordt ook wel Open Data genoemd en dit neemt een enorme vlucht. Donderdag 12 mei organiseert Many2More een Digital Innovation Day met als thema hoe je als organisatie aan de slag kunt met Big Data & Open Data. Als je geïnteresseerd bent neem dan contact met ons op. Dit terzijde.

In totaal is er samen met experts van Enexis en inhoudelijk deskundigen in drie sessies 24 ideeën voor Open Data toepassingen omhoog gekomen. Vervolgens hebben we deze toepassingen in 1 dag met ondernemers, data science specialisten en een team van slimme studenten verder aangescherpt. Zo zijn we gekomen tot een top 5 die momenteel wordt uitgewerkt. Zodra we deze hebben gedeeld met het MT van Enexis dan zullen we deze aan jullie presenteren. Hier zitten echt hele verrassende en slimme ideeën bij. Het is de intentie van Enexis om twee ideeën daadwerkelijk op te pakken en uit te voeren.

Om een tipje van de sluier te lichten willen we alvast één idee met je delen. Aan de brainstormsessie duurzaamheid nam een bestuurslid van het Nationaal Ouderenfonds deel. Hij vertelde dat er in Nederland 200.000 (!) ouderen zijn met minder dan één sociaal contact per maand. We zouden ons best een beetje mogen schamen dan wel zorgen mogen maken. Dat is 4 keer een volle Amsterdam Arena, het aantal inwoners van de stad Groningen of Almere….. Het grote probleem is dat er duizenden vrijwilligers zijn maar we niet weten waar ze zitten omdat niemand contact met ze heeft. De vraag is hoe je dit op zou kunnen lossen met de Open Databases van Enexis? Hebben jullie een idee?

Laat ik voor het gemak mijn vader even als voorbeeld nemen. We gingen als kinderen en kleinkinderen regelmatig bij hem op bezoek. We belde hem en alles kan natuurlijk altijd meer en beter. Goed, hij haalde iedere dag om 08:00 zijn krantje uit de brievenbus en zette alvast zijn Senseo aan. Om 23:00 luisterde hij naar “Met het oog op morgen” en om 23:15 ging de radio uit. Er kan best een paar minuten tussen zitten maar niet veel. Hier zit dus een patroon in en het zou raar zijn als dat zou worden onderbroken.

Mijn vader belde alleen met de vaste lijn van KPN (070-3931951), het was bekend bij de gemeente dat Chris Redeman aan de Henri Dunantlaan 27 in Rijswijk woonde en hij had een slimme meter. Ik had destijds toestemming aan hem kunnen vragen om deze gegevens beschikbaar te stellen en dat had hij best gedaan. Als hij het nut er maar van had ingezien. “Een paar extra ogen en oren om te kijken of het goed met je gaat”, dat had hij best begrepen.

Ok is dit eng en gaat dit veel te ver? Geen idee. Hebben we dan geen privacy meer? Is dit erg? Geen idee. We kunnen het in ieder geval morgen maken. En wat is het alternatief? Willen we een samenleving met honderdduizenden eenzame mensen? Geen idee. En wat nou als je zelf toestemming zou kunnen geven? Gewoon omdat je bang bent om alleen te zijn? Mag het dan wel? Geen idee. Mag je als kinderen toestemming geven om de techniek een oogje in het zeil te laten houden? Willen we dat? Geen idee.

Als wij bij de databases kunnen komen dan weten wij straks alles van jouw opa. Je kunt ons gewoon even bellen om te weten hoe het met hem gaat. Willen we dat? Geen idee 😉

Meer weten over dit Big Data en Open Data? Kom langs op 12 mei in ons nieuwe pand in Utrecht, kijk op de website.

MS Hackathon: Together we’ll beat MS!

Op 21 en 22 mei organiseert Mobile Doctors samen met onder meer MoveS, VU Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, IBM, PwC en Many2More de eerste MS Hackathon van Europa.

Many2More helpt organisaties bij digitale innovatietrajecten en is vanaf de start betrokken bij Mobile Doctors. Vanuit dit initiatief van VvAA zijn we continu op zoek naar manieren waarop digitale techniek kan bijdragen aan het slimmer inrichten van de zorg. Essentieel hierbij is dat we de zorgvernieuwers die voorop lopen een online en offline podium willen geven om hun verhaal te delen met de zorgprofessionals die aan willen sluiten.

Omdat verbinden een centraal thema is bij Mobile Doctors was het bedenken van een Hackathon voor ons een logische volgende stap.

Een hackathon is een iteratieve, positieve benadering van (product)ontwikkelen waarbij je continu bezig bent met verbeteren. Hackers geloven dat iets altijd verbetert kan worden en dat het nooit echt af is. Hacken is zodoende met name een hands-on bezigheid. In plaats van dagen met elkaar discussiëren of een nieuw idee daadwerkelijk mogelijk is, gaan ze liever direct aan de slag met het maken van een prototype om hier gaandeweg van te leren. Het is een intensieve duurproef en Hackathon is dan ook een samenvoeging van Hacken en Marathon.

MS HACKATHON (WWW.MSHACKATHON.NL)
Multiple Sclerose (MS) is een van de meest ongrijpbare ziektes en we komen maar mondjesmaat vooruit in onze strijd tegen deze ziekte. Artsen en onderzoekers hebben dus dringend behoefte aan vernieuwende inzichten. Tijdens de MS Hackathon sluiten 20 zelf samengestelde teams van artsen, programmeurs, engineers, hackers, creatieven en patiënten zich 36 uur op in de strijd tegen MS.

Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen en van elkaar te leren gaat dit artsen en MS researchers nieuwe inzichten opleveren. In teamverband wordt 36 uur ononderbroken gezocht naar oplossingen om het leven van MS patiënten te vergemakkelijken en te verbeteren. Denk wellicht aan het ontwikkelen van apps die data genereren voor verder research, slimme games en andere innovatieve (Big Data) applicaties en inzichten.

Aan het einde van dag twee worden de toepassingen gepresenteerd aan een vakjury bestaande uit MS experts, artsen, onderzoekers, verzekeraars, investeerders en entrepreneurs.

Wil je zelf bijdragen als vrijwilliger of met een team deelnemen dan kan dat uiteraard, maar schrijf je dan voor 28 april in op www.mshackathon.nl

Ook is er de mogelijkheid om op 21 en 22 mei aan de hand van één van de Guided Tours through Healthcare Innovation de “Hacker Way” van dichtbij mee te maken. Bekijk dan hier de brochure of neem contact met mij op: Levie@Many2More.com

MBA Programma gericht op de zorg

Een MBA programma gericht op de zorg

De gezondheidszorg en haar deelmarkten zijn aan grote veranderingen onderhevig. De discussie over marktwerking is in volle gang, toezichthouders stellen strengere eisen en andere financieringsmogelijkheden nemen toe. Dat vraagt meer ondernemerschap, creativiteit en aanpassingsvermogen. Zeker als voor zorgprofessionals die een eigen praktijk voeren, samenwerken in een gezondheidscentrum of leiding geven aan een zorginstelling.

VvAA onderschrijft het belang van de deelname van medici in het management en bestuur van organisaties in de zorg. Speciaal voor zorgprofessionals die deze stap willen maken is er het MBA programma van de VvAA Business School.

De VvAA MBA biedt een breed programma-aanbod, integratief en ‘state-of-the-art’. Het geeft een breed inzicht en overzicht en expliciteert samenhang die de ervaren manager intuïtief aanvoelt. Bovenal is deze MBA praktisch, met actuele zorgcases uit het internationale bedrijfsleven. Door reflectie op de eigen managementpraktijk van de zorgverleners en focus op het verbreden van hun praktijkkennis, kunnen zij de stof direct in eigen organisatie toepassen.

Informatieavond voor geïnteresseerden MBA programma

Het programma bestaat uit 10 bedrijfskundige modules met examen per module, 8 persoonlijke-ontwikkelingmodules om toepassing in het managementleven te bevorderen en 7 themamodules over actuele onderwerpen. De modules zijn evenredig verdeeld over 18 studiemaanden. Het programma kunt u goed inpassen in de dynamiek van werk- en privéleven. Voor iedereen die zich zou willen oriënteren organiseert VvAA iedere maand een informatieavond.

Many2More ontwikkelt Engagement Platform

Aan Many2More is gevraagd een online platform te ontwikkelen zoals we dat eerder al voor Mobile Doctors (www.mobiledoctors.nl) deden. Op dit online platform kunnen studenten, alumni en andere geïnteresseerden tal van interessante thema’s vinden die onderdeel zijn van het MBA programma. Een deel van het platform zal echter niet volledig open zijn. In de Denktank kunnen probleemstellingen van zorgbedrijven worden voorgelegd aan een expertpanel van studenten en alumni. Zij kunnen onder begeleiding van de docenten van de VvAA Business School decaan werken aan concrete oplossingen voor deze zorgbedrijven.

Duizenden databases, vanaf vandaag gratis tot jullie beschikking!

Open Data

Eind vorig jaar werden we benaderd door Enexis, één van de drie grote energienetbeheerders van Nederland. Dagelijks verzamelt Enexis enorme hoeveelheden aan gegevens en dat wordt met het uitrollen van slimme energiemeters alleen maar meer. De vraag was simpel: “Wat zouden bedrijven, andere overheden en bijvoorbeeld buurtinitiatieven nog meer met de data van Enexis kunnen doen?”

Steeds meer (semi) overheidsinstellingen stellen hun data ter beschikking aan het publiek. Ook Enexis wil, net als de andere netbeheerders hun (geanonimiseerde) data vrij ter beschikking stellen aan iedereen die een goed idee heeft. Het idee hierachter is dat de data door “ons” wordt gegenereerd en dus ook van “ons” is. Open Data heet dit fenomeen en ik denk dat nog weinig mensen door hebben welke gigantische mogelijkheden er hierdoor ontstaan. Open Data moet overigens niet worden verward met gegevens die organisaties als Apple, Facebook en Google verzamelen. Die laten je dik betalen voor de gegevens die je zelf hebt gegenereerd. Best grappig als je er bij stil staat. 

Plan je trip naar New York met Open Data

Allerlei organisaties verzamelen de hele dag data vanuit verschillende invalshoeken en belangen. Neem New York als voorbeeld. De hulpdiensten registreren zich suf aan verkeersongevallen, inbraken, geluidsoverlast, moordpartijen, verkeersopstoppingen tot luchtkwaliteit en schendingen van de warenwet door restaurants. Voor New Yorkers zijn ruim 1.300 van dit soort Open Databases vrij toegankelijk. Op zichzelf zijn deze gegevens in beperkte mate grappig en bruikbaar. Leuk om te zien op welke hoek de meeste moorden worden gepleegd. Het wordt pas interessant als je databronnen over elkaar heen legt. Een heel simpel voorbeeld. Stel je voor je wilt een vakantie boeken naar NY. Er zijn Open Databases die aangeven waar het verkeer vast loopt, waar openbaar vervoer beschikbaar is, waar schietpartijen en overvallen zijn geweest en waar de luchtkwaliteit dramatisch is, waar restaurants zitten, hoe ze worden gewaardeerd et cetera. Plot alles in 1 kaart van New York. Maak hem in een paar uur van je vrije tijd en zet hem vrij te gebruiken op het web. Of verkoop hem aan TripAdvisor.nl.

Onderaan dit artikel vind je een paar leuke links naar honderden databases voor het geval we je geïnspireerd hebben verder te kijken. De enige grens is denk ik jouw eigen creativiteit.

Pijpleidingen & Open Data

Deze week sprak ik met de oprichter van S[&]T Corporation, een slim adviesbureau uit Delft. Zij zijn met 100 data science engineers dagelijks op zoek naar concrete toepassingen. Zo combineren ze bijvoorbeeld satellietgegevens van organisaties als ESA (European Space Agency) met vrij beschikbare geodetische data. Dit leggen ze vast in algoritmen en modellen. Best complez en dat is hun vak. Zo zijn ze in staat om de kosten van het controleren van grote pijpleidingen met miljoenen per jaar te verlagen. Nu controleren organisaties als Shell hun pijpleidingen nog met helikopters. Met de nieuwe goedkopere methodes gebaseerd op (grotendeels) open databases is het best aannemelijk dat de kwaliteit van de waarnemingen omhoog gaat. De actieradius van een helikopter is beperkt en nu kan je continu onderzoek doen over het hele gebied.

Hoe ze aan die gegevens komen? Organisaties als ESA/Estec worden grotendeels uit publiek geld betaald en ze hebben dus er belang bij dat er meerwaarde wordt gecreëerd voor de maatschappij. Anders trekken we straks de stekker er uit en pakken we ze hun rakketten af. Het leven is hard, ook voor een raketgeleerde. Ze stellen hun data dus ter beschikking voor iedereen die denkt dat hij er wat leuks mee kan doen. Ik moet je even waarschuwen, bij een beetje serieuze database van ESA zit wel een handleiding van 20 of meer onleesbare pagina’s. Het is even ploegen maar dan heb je ook wat 😉

Nieuws onder de zon?

Is het idee van Open Data nieuw? Nee hoor. Bekende voorbeelden zijn Buienradar (meteorologische data en landkaarten), Funda (makelaarsgegevens en buurtgegevens), 9292 (op elkaar gestapelde gegevens van vervoerders). Op Fietsnetwerk.nl staan gratis fietsroutes. Mensen die in genealogie zijn geïnteresseerd kennen vast OpenArch.nl. Zoek daar maar eens op je eigen naam.

Er is zo veel meer mogelijk en we dagen iedereen uit om met nieuwe creatieve oplossingen te komen. Ook verzoeken we (semi) overheidsinstellingen en eigenlijk alle organisaties meer data ter beschikking te stellen. Doe dit wel laagdrempelig, publiceer het digitaal en dus niet in pdf en uiteraard rechten vrij. Bij Many2More zijn wij sowieso van mening dat alles vrij moet worden gedeeld. Alles wat wij maken doen we dan ook onder een creative commons licentie.

Denk met ons mee met de Enexis case

Tot slot, we gaan jullie over twee weken vragen mee te denken met onze opdracht bij Enexis. De komende weken organiseren we voor verschillende klantgroepen brainstormsessies. Eind deze maand gaan we een aantal geselecteerde ideeën aan jullie voorleggen waarbij jullie mogen aangeven welke toepassingen jullie verder uitgewerkt willen zien. Geef even aan of je het leuk vindt om met ons mee te denken of volg ons op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Voor wie wil spelen met Open Data

Kijk eens op https://nycopendata.socrata.com. Maak een account aan en zie wat er allemaal aan data beschikbaar voor een stad als NY. Meer dan 1.300 databases. Of kijk op https://data.overheid.nl, hier staan honderden databases van de rijksoverheid en dit worden er alleen dagelijks meer. Een andere leuke is https://opendatanederland.org. Naast ruim 600 databases staan hier ook mooie open source presentatietools op (!) Een Excel sheet ziet er niet uit. Presentatie is cruciaal. Als je data kunt plotten op bijvoorbeeld een landkaart wordt het al snel een stuk informatiever. Als je nog even verder zoekt vind je nog veel meer.

5 vragen aan Henk Schuit, MD Eventim NL

5 VRAGEN AAN: Henk Schuit, Managing Director Eventim Nederland

In deze rubriek stellen we mensen uit ons netwerk 5 vragen die betrekking hebben op innovatief omgaan met de mogelijkheden die digitalisering biedt. Er liggen enorm veel kansen en we doen ons best om digitale innovatie vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te belichten. Uiteraard nodigen we iedereen uit om de geïnterviewde aan te vullen of op een andere manier te reageren.

INTRODUCTIE

Henk, momenteel ben je managing director van Eventim Nederland en maak je onderdeel uit van één van de grootste entertainment bedrijf ter wereld. We volgen je al een hele tijd, zo was je onder meer eindverantwoordelijk voor TicketBox en algemeen directeur van TopTicketLine en SeeTickets. Je loopt dus al geruime tijd mee in de entertainment industrie en het kan niet anders dan dat ook jij door de komst van digitale technologie veel hebt zien veranderen.

VRAAG 1: Ooit is Joop van den Ende gestart met de “Phantom Phone”. Hij wilde dat een avondje uit direct zou starten bij het bestellen van het kaartje. Het thema van deze reserveringslijn was dan ook “de rode loper uit”. Nu hangen we daar complexe termen aan als customer experience en customer engagement. Je hebt voor hem gewerkt, kunnen we van hem op het gebied van klantgericht of liever gestuurd ondernemen nog wat leren?

HENK: Zeker. Joop van den Ende heeft altijd de bezoeker voor ogen die een avond uit gaat. Dat moet een beleving zijn. Niet alleen de show maar ook alles daar omheen moet kloppen. En dan gaat het van de entree, waar een vriendelijke medewerker de bezoeker welkom heet tot en met de tegeltjes in de WC’s. Met oog voor detail wordt er over alles gewaakt. Grappig is dat Joop op en top professional en ondernemer is, precies de juiste vragen weet te stellen en aan zijn water voelt of het antwoord klopt.

VRAAG 2: Van een afstand lijkt entertainment een hele snelle wereld vol met glitter & glamour en publiek dat enorm betrokken is bij de producties en de sterren. Worden in jouw ogen de mogelijkheden die digitale innovaties bieden voldoende benut? Heb je een voorbeeld van een ontwikkeling waar de entertainmentindustrie volgens jou nog slagen kan maken?

HENK: De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en het is niet altijd makkelijk om die in je organisatie op te nemen. Ik vind dat de entertainment wereld er best goed in slaagt om veel nieuwe innovaties op te nemen. Als ik inzoom op de communicatie en distributie van kaartverkoop dan zie ik dat wij in Nederland voorop lopen in de distributie van tickets via internet en dat dit zich snel verplaatst naar de mobiel. Deze ontwikkeling wordt door de meeste partijen omarmt en gefaciliteerd. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een enorme verandering gezien hoe er over evenementen wordt gecommuniceerd. De communicatie heeft zich in heel rap tempo verplaatst naar internet en socials in het bijzonder. Net zoals de komst van iDeal een enorme impact had op de groei van het internetkanaal in de distributie verwacht ik dat de komst van een goede betaaloplossing voor op de smartphone het mobiel kanaal het grootste zal maken in de distributie mix.

VRAAG 3: Digitale Innovaties hebben binnen veel industrieën de verdienmodellen op zijn kop gezet. Denk aan media- en telecombedrijven die nog steeds worstelen met afrekenmodellen per GRP, view, MB of per tik. Eventim is in Europa onder meer de grootste ticketingorganisatie voor live entertainment. Een groot deel van de inkomsten is gebaseerd op transacties, waar gaat dit de komende jaren volgens jou naar toe?

HENK: Ik verwacht dat voorlopig het grootste deel van de inkomsten voorlopig gerelateerd zullen zijn aan de transacties maar denk wel dat andere vormen van inkomsten zullen groeien en steeds belangrijker zullen worden. Hierbij moet je denken aan voorbeleven, crowd management, route en parkeerinformatie, allerlei services op locatie zoals muntverkopen en ondersteuning op het gebied van communicatie via socials. We doen al steeds meer op dit vlak en zitten zeker niet stil zoals jullie zelf ook weten.

VRAAG 4: We kunnen ons herinneren dat je een paar jaar geleden de discussie bent gestart rondom het grijze en zwarte kaartjescircuit. Technisch is het geen enkel punt om de prijs voor een ticket af te laten hangen van wanneer, waar en hoe het kaartje wordt gekocht. Waar gaat dit volgens jou naar toe?

HENK: Dit is een ingewikkelde discussie waarbij het morele aspect en het vrij kunnen handelen vaak om voorrang vechten. Het ziet er naar uit dat de politiek in Nederland geen morele stelling wil nemen in deze discussie. Als dit zo blijft zullen we steeds meer hybride vormen tussen primary en secundary ticketing zien. We zien al dat er steeds meer dynamiek komt in de pricing van primaire tickets en dat zal voorlopig doorgaan. Wel vind ik dat alle verkopende partijen transparant met de markt moeten communiceren. Natuurlijk ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de consument maar het is afschuwelijk als ik weer lees dat mensen met neptickets bij de ingang staan waar ze veel geld voor hebben betaald.

VRAAG 5: Tot slot vragen we je te reageren op de stelling die we ook hebben voorgelegd aan hoogleraar Ed Peelen: “Is in jouw ogen data het nieuwe goud?”.

HENK: Data alleen is niet goud, het kan goud zijn als je er de juiste zaken mee doet. Het begint met het verzamelen van data, daarna moet deze data op een goede manier worden ontsloten, opgeschoond en dan pas kun je aan de slag. De juiste vragen stellen lijkt eenvoudig maar is het zeker niet. Het is iets wat je als organisatie niet in een keer neer zet maar waar je in moet groeien. Wij investeren hier continu in en besteden er veel aandacht aan. Het is een continue proces waarbij je telkens weer nieuwe inzichten krijgt. En dit gaat vele malen verder dan een facebookpagina en wat twitteren dat hoef ik jullie niet te vertellen.

Bedankt Henk.

 

 

“Kijk, daar gaat een hedonische stedeling”

Afgelopen vrijdag waren we op ISE 2016 in de RAI, de grootste audio visuele beurs van Europa. We liepen langs de stand van Quividi. Dit is een bedrijf wat herkenningssoftware maakt en die kwamen met hun inschatting toch wel akelig dichtbij. Mijn leeftijd, gender, emotie, bril en lengte bijna allemaal goed geraden. Je hebt een beeld bij wie er voor jouw etalage staat en je doet hem een aanbieding op maat. Dit is niet morgen beschikbaar maar vandaag.

Ik moest ineens denken aan een college dat we een jaar geleden gaven op Nyenrode. Het ging over ondernemen met customer insights. Voor ons presenteerde iemand een verhaal over het segmenteren van markten op basis van Mosaic van Experian. Mensen worden hierbij ingedeeld in 14 vakjes en de marketeer kan hier zijn boodschap op afstemmen. Een paar voorbeelden. Groep B zijn “Stedelijke Balanceerders”, onder groep H vallen de “Rijpe Middenklassers” en binnen groep D de mensen met een “Goed Stadsleven”. Binnen de laatste groep vallen als ik het goed heb de hedonische stedelingen. Als je dus wat luxere spullen maakt dan mik je op “Michelle van 34. Ze werkt als leidinggevende bij een superleuk reclamebureau”. Michelle is volgens de indeling hoog opgeleid, een te gekke meid en heeft voldoende geld te besteden. Alsof zij niet bij de Lidl of Axion komt en bij de kassa tussen de “stedelijke balanceerders” staat.


Iedereen die een marketingopleiding heeft gedaan zal de naam Kotler nog wel iets zeggen. In zijn eerste editie van Marketing Management (1972) wordt deze manier van het segmenteren van markten beschreven. We zijn inmiddels 44 jaar verder en de hoeveelheid beschikbare data is explosief gegroeid. Daarnaast zijn de analyse tools zijn enorm verbeterd en waarom zou je als marketeer klanten nog steeds indelen in stereotype segmenten waar niemand zich in herkent. Alsof een “Jonge Digitaal” (Groep A) of een “Stedelijke Balanceerder” (Groep B) nooit een net iets duurdere spijkerbroek zal kopen….. Je moet volgens mij op het juiste moment proberen de interesse te herkennen en interactie mogelijk te maken. Vervolgens doe je een aanbieding aan degene die je voor je hebt. Op maat en op basis van dynamisch opgebouwde klantprofielen.


 Samenvattend, met de technieken van Kotler uit 1972 ga je in 2016 toch niet op zoek naar Michelle? Stop met het investeren in oude marketingtechnieken. Ga ondernemen met Customer Insights. Kijk naar partijen als Adobe en Oracle Marketing Cloud, SalesForce en nieuwe, slimme bedrijven als Thunderhead. Het betekent wel dat je als organisatie serieus moet investeren in kennis en technische infrastructuur.

We helpen je graag bij het maken van de keuzen en het zetten van de vervolgstappen. En ja, ook wij beloven je dat we die leuke, succesvolle Michelle van 34 gaan vinden. Alleen niet als “hedonische stedeling” maar als op dat moment oprecht geïnteresseerde in jouw producten en diensten.

Wij zien, wij zien wat jij ook ziet

Het afgelopen jaar hebben we samen met onze klanten weer een paar mooie innovatieve trajecten opgestart. Centraal hierbij staat wat ons betreft altijd het anders kijken naar de dingen om je heen en stel jezelf hierbij continu de vraag of het niet slimmer kan.

Soms moet je het anders om je heen kijken wellicht letterlijk nemen. Zo hebben we eind vorig jaar samen met aantal klanten gekeken naar mogelijke business toepassingen voor de populaire Virtual Reality bril. De aanleiding was Jaunt uit Silicon Valley dat afgelopen jaar US$ 1 miljard aan funding heeft opgehaald. Dit is één van de meest innovatieve bedrijven op het vlak van Virtual Reality toepassingen en de Nederlander Arthur van Hoff is CTO en founder.

Voor wie nog nooit een VR bril heeft opgezet, dit is best spectaculair. Je staat echt midden op het podium van een groot concert of op een filmset tussen de acteurs, je kunt een parachutesprong maken uit een vliegtuig en je kunt in 3D nieuwsitems bekijken alsof je naast de reporter staat. Er komen dagelijks filmpjes bij en de techniek wordt steeds beter. Het enige wat nog ontbreekt is de geur en de wind om je heen.

Er zijn VR brillen van karton en voor een paar tientjes koop je al een serieuzere variant inclusief headset. Het werkt eenvoudig. Je installeert een App op je smart Phone, bijvoorbeeld de Jaunt Player. Hier staat een hele rits filmpjes op. Selecteer een film, schuif je telefoon in de VR Bril en klik op afspelen. Het is zo levensecht dat bevriend hoogleraar Ed Peelen bij ons met de VR bril op bijna de kerstboom omver liep.

En dan gaan we nadenken over de commerciële mogelijkheden. Stel je voor, iedereen die een kaartje wilde hebben voor de Champions League finale geven we alsnog de kans om er bij te zijn. Vierde ring € 0,99, derde ring € 1,99 et cetera en bij opbod krijg je een plek op de bank naast de trainer. Je ziet wat hij ziet, je hoort hem praten tegen zijn spelers en vloeken tegen de scheidsrechter. Ok, het is nu nog niet 100% live maar dat is een kwestie van maanden eerder dan jaren. Hoe leuk is het niet om Louis van Gaal 2 x 45 minuten “Engelands” of iets wat daar op lijkt te horen schreeuwen. En wat te denken van Tomorrow Land. Dit is het meest spectaculaire dance festival ter wereld, 100.000 kaartjes en binnen 10 minuten uitverkocht. Jij kunt er straks dus voor een paar dollar virtueel bij zijn met je vrienden vanuit een lokale kroeg ergens in Perth Australië. Wij zien wel nieuwe business modellen.

Naast entertainment zijn er natuurlijk zijn er ook serieuzere toepassingen. Wereldwijd worden dagelijks hele complexe operaties verricht die leerzaam kunnen zijn voor collega’s en studenten. Je kunt straks live vanuit alle standen meekijken met de operatie. Combineer het met een Google Glass en je ziet de operatie door de ogen van degene die opereert. Vanuit de VR Camera positie zie je als ondersteunend personeel wat jij zou willen zien. Waar liggen de scalpels, wat staat er op de monitoren? Instrumenten worden bediend met slimme joy sticks en ook die bewegingen kun je straks live streamen. Toekomstmuziek? Welnee, samen met onze klant VvAA Mobile Doctors gaan we nog dit jaar een operatie volgens dit concept faciliteren. Een mooi project dat we oppakken samen met VvAA Mobile Doctors en hierover later meer.

Dit is weer een voorbeeld van hoe digitale techniek kan helpen om de dingen slimmer te doen. Blijf om je heen kijken. Wie weet zien wij door jouw bril straks wat jij ook ziet!