Inside the MS Hackathon

MS Hackathon
Gisteren om 08:00 is de Hackathon tegen MS van start gegaan. 21 teams, waaronder een aantal uit het buitenland, zetten al hun creativiteit en kennis in om het onderzoek naar MS verder te helpen. Programmeurs, hackers, creatieven, gamers alles loopt rond in het hoofdkantoor van PWC in Amsterdam dat voor twee dagen door de MS Hackathon is overgenomen. Overal staan bedden, lopen mensen rond, jong oud, wetenschappers, studenten en vooral niet te vergeten de patiënten die ieder team van informatie voorzien. Er zijn hulplijnen zoals het Watson Team van IBM voor onbegrensde analysemogelijkheden en rekenkracht, wetenschappers van het VUMC en Erasmus MC, researchers van farmaceuten en ondersteuning bij onderbouwing van de business cases.

Team Schuberg Philis en Many2More

In maximaal 36 uur moeten de teams met een werkende oplossing komen, die vanavond om 1900 uur aan de jury moet worden gepresenteerd. Schuberg Philis en Many2More hebben de handen ineen geslagen en ingeschreven met een team. Gistermorgen om 08:00 zijn we gestart met het uitwerken van ons idee. Nu is het dag 2; 11:00, we zijn een dag later en het is waanzinnig om te zien hoever we zijn gekomen met goede taakverdeling en samenwerking tussen de teamleden. We hebben nog zes en een half uur tot de pitch en natuurlijk willen ook wij winnen….

Ons idee en de aanleiding

In Nederland zijn er ruim 20.000 mensen met MS. Bij 85% van de mensen heeft heeft de aandoening een grillig verloop. Hele goede dagen worden afgewisseld door hele slechte. Het probleem is dat de tests om te bepalen of er sprake is van een terugval verre van optimaal zijn. Ze zijn te subjectief of kunnen niet frequent genoeg worden afgenomen. Patiënten, behandelaars en researchers worden hierdoor beperkt in het voorspellen en het trekken van conclusies. Wij hebben concept uitgewerkt om dit probleem op te lossen op een manier dat we de patiënten niet lastig vallen met lange vragenlijsten en de behandelaars en researchers kunnen voorzien van een permanente stroom aan gegevens.

Het idee is gebaseerd op onderzoek van de Johns Hopkins University, Baltimore waaruit is gebleken dat er een samenhang is tussen de manier waarop mensen schrijven en zenuwaandoeningen. In de loop van de tijd wordt er lelijker geschreven, minder snel en soms vallen er zelfs letters weg. Er is dus een samenhang tussen oog hand coördinatie en het verval door de zenuwaandoening. Ons idee is om te komen met een Neurokeys App, die je eenvoudig kan installeren op je mobiele telefoon of tablet.

Onze oplossing: De Neurokeys App

De Neurokeys App is een intelligent toetsenbord dat eenvoudig kan worden geïnstalleerd op je mobiele telefoon of tablet. Het ziet er exact hetzelfde uit als je normale keybord met dit verschil dat er onder water op een slimme manier data wordt afgevangen. Met deze App gaan we de kwaliteit van het typen registreren en hiermee voorspellen of er al dan niet sprake is van een terugval. Hoe snel wordt er getypt, hoe lang wordt er op de toetsen gedrukt, hoe vaak wordt de delete en backspace toets gebruikt et cetera. Op deze manier worden dus de activiteiten van alle Apps gelogd die gebruikmaken van het toetsenbord. Voor de goede orde, de toetsaanslagen worden opgeslagen en niet de inhoud van de tekst. Security is gegarandeerd en de MS Patiënt beschikt over een unieke key die hij of zij kan delen met de behandelende artsen die hiermee permanent inzicht krijgen in het verloop van de aandoening. Wat waren de goede en de slechte dagen.

neurokeys-app-plaatje-klein

Researchers aan wie we het hebben laten zien werd dol enthousiast. Zij kunnen de geaggregeerde data gebruiken om verbanden te leggen tussen locaties, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en eigenlijk iedere (open) dataset die beschikbaar is. En dat zijn er duizenden. We zijn benieuwd, nog 6 uur te gaan en er wordt nog steeds keihard geprogrammeerd aan de Neurokeys App, de onderliggende database en API’s en uiteraard de analysetools en grafische weergave van het geheel.

Super cool om te zien wat er nu staat! En of we uit 21 teams gaan winnen? We laten het je weten en anders “waren het twee fantastische dagen” 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *