Duizenden databases, vanaf vandaag gratis tot jullie beschikking!

Open Data

Eind vorig jaar werden we benaderd door Enexis, één van de drie grote energienetbeheerders van Nederland. Dagelijks verzamelt Enexis enorme hoeveelheden aan gegevens en dat wordt met het uitrollen van slimme energiemeters alleen maar meer. De vraag was simpel: “Wat zouden bedrijven, andere overheden en bijvoorbeeld buurtinitiatieven nog meer met de data van Enexis kunnen doen?”

Steeds meer (semi) overheidsinstellingen stellen hun data ter beschikking aan het publiek. Ook Enexis wil, net als de andere netbeheerders hun (geanonimiseerde) data vrij ter beschikking stellen aan iedereen die een goed idee heeft. Het idee hierachter is dat de data door “ons” wordt gegenereerd en dus ook van “ons” is. Open Data heet dit fenomeen en ik denk dat nog weinig mensen door hebben welke gigantische mogelijkheden er hierdoor ontstaan. Open Data moet overigens niet worden verward met gegevens die organisaties als Apple, Facebook en Google verzamelen. Die laten je dik betalen voor de gegevens die je zelf hebt gegenereerd. Best grappig als je er bij stil staat. 

Plan je trip naar New York met Open Data

Allerlei organisaties verzamelen de hele dag data vanuit verschillende invalshoeken en belangen. Neem New York als voorbeeld. De hulpdiensten registreren zich suf aan verkeersongevallen, inbraken, geluidsoverlast, moordpartijen, verkeersopstoppingen tot luchtkwaliteit en schendingen van de warenwet door restaurants. Voor New Yorkers zijn ruim 1.300 van dit soort Open Databases vrij toegankelijk. Op zichzelf zijn deze gegevens in beperkte mate grappig en bruikbaar. Leuk om te zien op welke hoek de meeste moorden worden gepleegd. Het wordt pas interessant als je databronnen over elkaar heen legt. Een heel simpel voorbeeld. Stel je voor je wilt een vakantie boeken naar NY. Er zijn Open Databases die aangeven waar het verkeer vast loopt, waar openbaar vervoer beschikbaar is, waar schietpartijen en overvallen zijn geweest en waar de luchtkwaliteit dramatisch is, waar restaurants zitten, hoe ze worden gewaardeerd et cetera. Plot alles in 1 kaart van New York. Maak hem in een paar uur van je vrije tijd en zet hem vrij te gebruiken op het web. Of verkoop hem aan TripAdvisor.nl.

Onderaan dit artikel vind je een paar leuke links naar honderden databases voor het geval we je geïnspireerd hebben verder te kijken. De enige grens is denk ik jouw eigen creativiteit.

Pijpleidingen & Open Data

Deze week sprak ik met de oprichter van S[&]T Corporation, een slim adviesbureau uit Delft. Zij zijn met 100 data science engineers dagelijks op zoek naar concrete toepassingen. Zo combineren ze bijvoorbeeld satellietgegevens van organisaties als ESA (European Space Agency) met vrij beschikbare geodetische data. Dit leggen ze vast in algoritmen en modellen. Best complez en dat is hun vak. Zo zijn ze in staat om de kosten van het controleren van grote pijpleidingen met miljoenen per jaar te verlagen. Nu controleren organisaties als Shell hun pijpleidingen nog met helikopters. Met de nieuwe goedkopere methodes gebaseerd op (grotendeels) open databases is het best aannemelijk dat de kwaliteit van de waarnemingen omhoog gaat. De actieradius van een helikopter is beperkt en nu kan je continu onderzoek doen over het hele gebied.

Hoe ze aan die gegevens komen? Organisaties als ESA/Estec worden grotendeels uit publiek geld betaald en ze hebben dus er belang bij dat er meerwaarde wordt gecreëerd voor de maatschappij. Anders trekken we straks de stekker er uit en pakken we ze hun rakketten af. Het leven is hard, ook voor een raketgeleerde. Ze stellen hun data dus ter beschikking voor iedereen die denkt dat hij er wat leuks mee kan doen. Ik moet je even waarschuwen, bij een beetje serieuze database van ESA zit wel een handleiding van 20 of meer onleesbare pagina’s. Het is even ploegen maar dan heb je ook wat 😉

Nieuws onder de zon?

Is het idee van Open Data nieuw? Nee hoor. Bekende voorbeelden zijn Buienradar (meteorologische data en landkaarten), Funda (makelaarsgegevens en buurtgegevens), 9292 (op elkaar gestapelde gegevens van vervoerders). Op Fietsnetwerk.nl staan gratis fietsroutes. Mensen die in genealogie zijn geïnteresseerd kennen vast OpenArch.nl. Zoek daar maar eens op je eigen naam.

Er is zo veel meer mogelijk en we dagen iedereen uit om met nieuwe creatieve oplossingen te komen. Ook verzoeken we (semi) overheidsinstellingen en eigenlijk alle organisaties meer data ter beschikking te stellen. Doe dit wel laagdrempelig, publiceer het digitaal en dus niet in pdf en uiteraard rechten vrij. Bij Many2More zijn wij sowieso van mening dat alles vrij moet worden gedeeld. Alles wat wij maken doen we dan ook onder een creative commons licentie.

Denk met ons mee met de Enexis case

Tot slot, we gaan jullie over twee weken vragen mee te denken met onze opdracht bij Enexis. De komende weken organiseren we voor verschillende klantgroepen brainstormsessies. Eind deze maand gaan we een aantal geselecteerde ideeën aan jullie voorleggen waarbij jullie mogen aangeven welke toepassingen jullie verder uitgewerkt willen zien. Geef even aan of je het leuk vindt om met ons mee te denken of volg ons op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Voor wie wil spelen met Open Data

Kijk eens op https://nycopendata.socrata.com. Maak een account aan en zie wat er allemaal aan data beschikbaar voor een stad als NY. Meer dan 1.300 databases. Of kijk op https://data.overheid.nl, hier staan honderden databases van de rijksoverheid en dit worden er alleen dagelijks meer. Een andere leuke is https://opendatanederland.org. Naast ruim 600 databases staan hier ook mooie open source presentatietools op (!) Een Excel sheet ziet er niet uit. Presentatie is cruciaal. Als je data kunt plotten op bijvoorbeeld een landkaart wordt het al snel een stuk informatiever. Als je nog even verder zoekt vind je nog veel meer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *