5 vragen aan Henk Schuit, MD Eventim NL

5 VRAGEN AAN: Henk Schuit, Managing Director Eventim Nederland

In deze rubriek stellen we mensen uit ons netwerk 5 vragen die betrekking hebben op innovatief omgaan met de mogelijkheden die digitalisering biedt. Er liggen enorm veel kansen en we doen ons best om digitale innovatie vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te belichten. Uiteraard nodigen we iedereen uit om de geïnterviewde aan te vullen of op een andere manier te reageren.

INTRODUCTIE

Henk, momenteel ben je managing director van Eventim Nederland en maak je onderdeel uit van één van de grootste entertainment bedrijf ter wereld. We volgen je al een hele tijd, zo was je onder meer eindverantwoordelijk voor TicketBox en algemeen directeur van TopTicketLine en SeeTickets. Je loopt dus al geruime tijd mee in de entertainment industrie en het kan niet anders dan dat ook jij door de komst van digitale technologie veel hebt zien veranderen.

VRAAG 1: Ooit is Joop van den Ende gestart met de “Phantom Phone”. Hij wilde dat een avondje uit direct zou starten bij het bestellen van het kaartje. Het thema van deze reserveringslijn was dan ook “de rode loper uit”. Nu hangen we daar complexe termen aan als customer experience en customer engagement. Je hebt voor hem gewerkt, kunnen we van hem op het gebied van klantgericht of liever gestuurd ondernemen nog wat leren?

HENK: Zeker. Joop van den Ende heeft altijd de bezoeker voor ogen die een avond uit gaat. Dat moet een beleving zijn. Niet alleen de show maar ook alles daar omheen moet kloppen. En dan gaat het van de entree, waar een vriendelijke medewerker de bezoeker welkom heet tot en met de tegeltjes in de WC’s. Met oog voor detail wordt er over alles gewaakt. Grappig is dat Joop op en top professional en ondernemer is, precies de juiste vragen weet te stellen en aan zijn water voelt of het antwoord klopt.

VRAAG 2: Van een afstand lijkt entertainment een hele snelle wereld vol met glitter & glamour en publiek dat enorm betrokken is bij de producties en de sterren. Worden in jouw ogen de mogelijkheden die digitale innovaties bieden voldoende benut? Heb je een voorbeeld van een ontwikkeling waar de entertainmentindustrie volgens jou nog slagen kan maken?

HENK: De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en het is niet altijd makkelijk om die in je organisatie op te nemen. Ik vind dat de entertainment wereld er best goed in slaagt om veel nieuwe innovaties op te nemen. Als ik inzoom op de communicatie en distributie van kaartverkoop dan zie ik dat wij in Nederland voorop lopen in de distributie van tickets via internet en dat dit zich snel verplaatst naar de mobiel. Deze ontwikkeling wordt door de meeste partijen omarmt en gefaciliteerd. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een enorme verandering gezien hoe er over evenementen wordt gecommuniceerd. De communicatie heeft zich in heel rap tempo verplaatst naar internet en socials in het bijzonder. Net zoals de komst van iDeal een enorme impact had op de groei van het internetkanaal in de distributie verwacht ik dat de komst van een goede betaaloplossing voor op de smartphone het mobiel kanaal het grootste zal maken in de distributie mix.

VRAAG 3: Digitale Innovaties hebben binnen veel industrieën de verdienmodellen op zijn kop gezet. Denk aan media- en telecombedrijven die nog steeds worstelen met afrekenmodellen per GRP, view, MB of per tik. Eventim is in Europa onder meer de grootste ticketingorganisatie voor live entertainment. Een groot deel van de inkomsten is gebaseerd op transacties, waar gaat dit de komende jaren volgens jou naar toe?

HENK: Ik verwacht dat voorlopig het grootste deel van de inkomsten voorlopig gerelateerd zullen zijn aan de transacties maar denk wel dat andere vormen van inkomsten zullen groeien en steeds belangrijker zullen worden. Hierbij moet je denken aan voorbeleven, crowd management, route en parkeerinformatie, allerlei services op locatie zoals muntverkopen en ondersteuning op het gebied van communicatie via socials. We doen al steeds meer op dit vlak en zitten zeker niet stil zoals jullie zelf ook weten.

VRAAG 4: We kunnen ons herinneren dat je een paar jaar geleden de discussie bent gestart rondom het grijze en zwarte kaartjescircuit. Technisch is het geen enkel punt om de prijs voor een ticket af te laten hangen van wanneer, waar en hoe het kaartje wordt gekocht. Waar gaat dit volgens jou naar toe?

HENK: Dit is een ingewikkelde discussie waarbij het morele aspect en het vrij kunnen handelen vaak om voorrang vechten. Het ziet er naar uit dat de politiek in Nederland geen morele stelling wil nemen in deze discussie. Als dit zo blijft zullen we steeds meer hybride vormen tussen primary en secundary ticketing zien. We zien al dat er steeds meer dynamiek komt in de pricing van primaire tickets en dat zal voorlopig doorgaan. Wel vind ik dat alle verkopende partijen transparant met de markt moeten communiceren. Natuurlijk ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de consument maar het is afschuwelijk als ik weer lees dat mensen met neptickets bij de ingang staan waar ze veel geld voor hebben betaald.

VRAAG 5: Tot slot vragen we je te reageren op de stelling die we ook hebben voorgelegd aan hoogleraar Ed Peelen: “Is in jouw ogen data het nieuwe goud?”.

HENK: Data alleen is niet goud, het kan goud zijn als je er de juiste zaken mee doet. Het begint met het verzamelen van data, daarna moet deze data op een goede manier worden ontsloten, opgeschoond en dan pas kun je aan de slag. De juiste vragen stellen lijkt eenvoudig maar is het zeker niet. Het is iets wat je als organisatie niet in een keer neer zet maar waar je in moet groeien. Wij investeren hier continu in en besteden er veel aandacht aan. Het is een continue proces waarbij je telkens weer nieuwe inzichten krijgt. En dit gaat vele malen verder dan een facebookpagina en wat twitteren dat hoef ik jullie niet te vertellen.

Bedankt Henk.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *