Wij zien, wij zien wat jij ook ziet

Het afgelopen jaar hebben we samen met onze klanten weer een paar mooie innovatieve trajecten opgestart. Centraal hierbij staat wat ons betreft altijd het anders kijken naar de dingen om je heen en stel jezelf hierbij continu de vraag of het niet slimmer kan.

Soms moet je het anders om je heen kijken wellicht letterlijk nemen. Zo hebben we eind vorig jaar samen met aantal klanten gekeken naar mogelijke business toepassingen voor de populaire Virtual Reality bril. De aanleiding was Jaunt uit Silicon Valley dat afgelopen jaar US$ 1 miljard aan funding heeft opgehaald. Dit is één van de meest innovatieve bedrijven op het vlak van Virtual Reality toepassingen en de Nederlander Arthur van Hoff is CTO en founder.

Voor wie nog nooit een VR bril heeft opgezet, dit is best spectaculair. Je staat echt midden op het podium van een groot concert of op een filmset tussen de acteurs, je kunt een parachutesprong maken uit een vliegtuig en je kunt in 3D nieuwsitems bekijken alsof je naast de reporter staat. Er komen dagelijks filmpjes bij en de techniek wordt steeds beter. Het enige wat nog ontbreekt is de geur en de wind om je heen.

Er zijn VR brillen van karton en voor een paar tientjes koop je al een serieuzere variant inclusief headset. Het werkt eenvoudig. Je installeert een App op je smart Phone, bijvoorbeeld de Jaunt Player. Hier staat een hele rits filmpjes op. Selecteer een film, schuif je telefoon in de VR Bril en klik op afspelen. Het is zo levensecht dat bevriend hoogleraar Ed Peelen bij ons met de VR bril op bijna de kerstboom omver liep.

En dan gaan we nadenken over de commerciële mogelijkheden. Stel je voor, iedereen die een kaartje wilde hebben voor de Champions League finale geven we alsnog de kans om er bij te zijn. Vierde ring € 0,99, derde ring € 1,99 et cetera en bij opbod krijg je een plek op de bank naast de trainer. Je ziet wat hij ziet, je hoort hem praten tegen zijn spelers en vloeken tegen de scheidsrechter. Ok, het is nu nog niet 100% live maar dat is een kwestie van maanden eerder dan jaren. Hoe leuk is het niet om Louis van Gaal 2 x 45 minuten “Engelands” of iets wat daar op lijkt te horen schreeuwen. En wat te denken van Tomorrow Land. Dit is het meest spectaculaire dance festival ter wereld, 100.000 kaartjes en binnen 10 minuten uitverkocht. Jij kunt er straks dus voor een paar dollar virtueel bij zijn met je vrienden vanuit een lokale kroeg ergens in Perth Australië. Wij zien wel nieuwe business modellen.

Naast entertainment zijn er natuurlijk zijn er ook serieuzere toepassingen. Wereldwijd worden dagelijks hele complexe operaties verricht die leerzaam kunnen zijn voor collega’s en studenten. Je kunt straks live vanuit alle standen meekijken met de operatie. Combineer het met een Google Glass en je ziet de operatie door de ogen van degene die opereert. Vanuit de VR Camera positie zie je als ondersteunend personeel wat jij zou willen zien. Waar liggen de scalpels, wat staat er op de monitoren? Instrumenten worden bediend met slimme joy sticks en ook die bewegingen kun je straks live streamen. Toekomstmuziek? Welnee, samen met onze klant VvAA Mobile Doctors gaan we nog dit jaar een operatie volgens dit concept faciliteren. Een mooi project dat we oppakken samen met VvAA Mobile Doctors en hierover later meer.

Dit is weer een voorbeeld van hoe digitale techniek kan helpen om de dingen slimmer te doen. Blijf om je heen kijken. Wie weet zien wij door jouw bril straks wat jij ook ziet!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *