Pas op voor de macht van Online Platforms!

Afgelopen zaterdag stond er in het Financieel Dagblad een artikel over “de platform economie”. Hier werd ik op gewezen door mijn buurvrouw die weet dat dit de interesse heeft van Many2More. Het artikel moest ik drie keer lezen omdat ik dacht dat het wellicht cynisch was bedoeld maar ik denk dat de schrijfster het serieus meent: “Platforms als Google en Uber worden te groot en te machtig en om concurrentie een kans te geven moeten we allemaal af en toe ook eens gebruik maken van de second best zoals Bing en Lyft.”

Hup, ik denk ik plaats een reactie via FD Online en wat denk je? De redactie van het FD haalt mijn reactie er binnen 5 minuten vanaf. “Ja” zegt mijn vrouw, “je moet je eerste zin ook niet beginnen met te vertellen dat het complete onzin is wat die mevrouw vertelt”. Ach, daar heeft ze misschien wel een punt. Ik zal het rustiger doen, waar zal ik beginnen….

Mevrouw Annet Aris doceert digitale strategie aan businessschool Insead in Fontainebleau. Waar is mevrouw Aris bang voor? Dat we straks zoals we begin jaren 80 dachten alleen nog maar PC’s kunnen kopen met MS Dos en WordPerfect 5.1? Concurrentie is wat mij betreft een kans die een andere aanbieder ziet om dingen net iets slimmer te doen. Kijk naar een in haar ogen dominante marktpartij als Facebook. Afhankelijk van wanneer je wat met wie wilt delen kies je er toch het meest geschikte platform bij. Wil een kleinkind iets delen met zijn oma dan zal dat wellicht via Facebook gaan of misschien per email of telefoon. Tussen vriendjes gaat het wellicht sneller en beter via Snapchat of WhatsApp, geen idee. Is het een kort bericht voor iedereen pak je misschien Twitter. Er is voldoende ruimte voor slimme partijen om met een alternatief concept te komen voor het delen van informatie naast Facebook. Wie kende SnapChat vorig jaar? Waarom zijn mensen zo bang voor marktdominantie. De manier waarop vraag en aanbod bij elkaar komen wordt alleen maar dynamischer en entree barrières verdwijnen. Mensen zijn enorm creatief en behoeftes waarop je kunt inspelen zullen altijd blijven veranderen.

Verder geeft ze aan dat er vroeger tenminste nog kon worden ingegrepen door de overheid. Dat gaat nu niet meer omdat alles globaal wordt uitgerold. Grappig, ligt daar nou juist niet de lol van meer concurrentie? Een snuggere ontwikkelaar in India kan op een online developer platform als Envato concurreren met een web bureautje in Nederland en andersom. Zou ze het jammer vinden dat er niet zoiets is als een VN commissie die wereldwijd in kan grijpen. Welke markt domineert een partij als Uber eigenlijk? Welke partijen worden gedupeerd? Taxivervoerders? Bus of metro? Fabrikanten van fietsen of wandelschoenen? Skype? Of is de arme taxichauffeur de dupe? Lees op onze site het artikel over Uber. Wellicht is die meneer in New York beter af met Uber dan met het regime van de Yellow Cabs.

Haar oplossing is simpel. Maak af en toe als consument massaal gebruik van de tweede keus. Wellicht vindt ze Apple ook een te dominant ”platform”. In welke markt zou ze dan bedoelen? Moeten we dan twee horloges nemen, een iPhone en een Android, een MacBook en een Dell? Safari en Firefox installeren? Keynote en PowerPoint? Waar gaat dit over? Het is toch niet voor niets een tweede keus? Ik blijf gewoon afhankelijk van de situatie de producten en diensten gebruiken die op dat moment voor mij het beste en het slimste zijn.

Nou heb ik nog een laatste alinea in gedachte die gaat over de opleiding digitale strategie op Insead alleen die ga ik niet plaatsen. Straks haalt na het Financieel Dagblad ook LinkedIn mijn artikel er af, dat kun je vast doen als je de dominante partij bent op de markt van “zakelijke internetnetwerken” of zoiets dergelijks 😉

Erwin Redeman, Partner bij Many2More

PS: Lees het hele artikel van mevrouw Aris op http://bit.ly/1JMwDYm

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *