Erop en er over, ofwel: “Dort und über”

Een klant van ons ontwikkelt momenteel een slim vervoersconcept en wij denken met ze mee. In dat kader kreeg ik vandaag van mijn compagnon Levie een artikel doorgestuurd waarin staat dat Amazon overweegt om pakketjes te laten bezorgen door “gewone mensen”. Iedereen kijkt met gepaste afgunst naar bedrijven als Uber en het is natuurlijk de droom van Amazon om dit te succes kopiëren. Toevallig werd vandaag bekend dat de marktwaarde van taxi-app Uber wordt geschat op zo’n 17 miljard dollar. Vrijdag werd nog gesproken van een waarde van 12 miljard dollar. Waar gaat het nog over, in 2009 opgericht.

Afgelopen week was ik in New York en daar maakte ik weer mee hoe slim en fraai Uber is opgezet. Wellicht bekend, je downloadt de App, je meldt je ritje aan, de meest dichtstbijzijnde snorder meldt zich netjes en je kunt precies zien wanneer hij bij jou is. Vaste tarieven, traceerbare rit en geen gezeur. Ik kwam met de chauffeur in gesprek en hij vertelde mij dat Uber 30% van zijn omzet afroomt. Daar zat hij niet mee, hij was nu eigen ondernemer en hoefde geen “Medallion” aan te schaffen om een Yellow Cab te mogen rijden. Verder namen mijn vrouw en ik iedere dag voor $10 een “Citi Bike” om door New York te fietsen en voor langere stukken namen we de metro. Wat gaat er gebeuren met die duizenden Yellow Cabs die het traditionele straatbeeld van New York kleuren, ze moeten de pijn voelen. De meeste eigenaren bezitten meerdere “Medallions” waar ze anderen in laten rijden. Ze worden online aangeboden voor bedragen tussen de $800.000 en $1.000.000 en dan krijg je er ook een Toyota Prius bij die goed is onderhouden. Je zal er een paar op je balans hebben staan…..

Uber heeft dus geen taxi’s, retailer Alibaba heeft geen voorraden, Airbnb heeft geen Hotels en Facebook maakt geen content. Door slim te verbinden kun je zonder veel kapitaal in rap tempo op markten toetreden en een stevige positie opbouwen. Wat mij fascineert is dat al deze partijen geen enkele traditie hebben in de markt waarin ze opereren en de snelheid waarmee het gaat. Het internet heeft de relatie tussen locatie en tijd doorgeknipt en daar maken ze super slim gebruik van.

“Moeten we dan niet bang zijn dat er nog maar een paar grote monopolisten alles gaan bepalen” vroeg iemand mij pas? Nee, natuurlijk niet, er komt alleen maar meer concurrentie, het wordt transparanter en dynamischer. De grap is dat iedereen vanuit een andere invalshoek en met een ander business model een bestaande markt kan opschudden. Vodafone gaat zich ontwikkelen als bank, heeft toegang tot geografische data, weet waar je bent en kan hier diensten omheen ontwikkelen. Apple heeft natuurlijk ook initiatieven in die richting en ik ben benieuwd hoe traditionele banken om gaan met deze concurrentie. Voor ons als consument betekent het afhankelijk van de specifieke situatie veel meer keuzemogelijkheden. We zitten er minder lang aan vast en zijn met zijn allen ook zo weer vertrokken als een partij het te bond maakt of als er een beter alternatief is.

Toen ik het artikel over Amzon las moest ik dus even glimlachen. Waarom zou Uber de rol van FedEx niet overnemen voor Amazon en als ze toch bezig zijn, waarom nemen ze niet gelijk de hele rol van Amazon over? Geen idee, eten of gegeten worden. Leuk he. Dit is ons vak, om samen met onze klanten te kijken waar de mogelijkheden liggen die in het “Digital Decennium” worden geboden. In het geval van Uber zou ik zeggen: “Dort und über” en volgens mij heeft Amazon het in zijn eigen logo al voorspeld 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *